Deltalent jaarverslag 2018

Inleiding:

De stichting Deltalent heeft een samenwerking met diverse organisaties. De sportcoaches vallen onder het werkgeverschap van Breda Actief. Deltalent werkt bij diverse activiteiten samen met andere deelnemers zoals o.a. Breda Actief, Teamplay NAC, Jeugdsportfonds Breda en Stichting Bredase Aangepaste Sporten. Daarnaast is er nauwe samenwerking met ROC West-Brabant, Sport en bewegen Breda en het Johan Cruyff College.

Deltalent bestaat sinds 2011 en heeft zich inmiddels een mooie positie in het veld van talentontwikkeling en promotie van sport  voor kinderen van 11 t/m 18 jaar in de Delta verworven. Inmiddels heeft Deltalent 7 sporten namelijk Hockey, Schaatsen, Rugby,  Atletiek, Vrouwenvoetbal ,Beach volleybal en Handbal. Met zaalvolleybal zijn we gestopt. Er wordt onderzocht of we nog sporten kunnen toevoegen.

Deltalent heeft een tweeledig doel. Het herkennen en erkennen van talenten en van daaruit het verder ontwikkelen van talenten onder leiding van een aantal zeer vakbekwame trainers. Dit is ongeveer 45 % van de totale activiteit. De andere 55 % wordt besteed aan het promoten en enthousiasmeren van kinderen om een sport te geen beoefenen en scholing van het kader bij verenigingen middels workshops.

Algemeen:

Talentontwikkeling:

Jonge mensen (vanaf 11 jaar), uit diverse sporten, de mogelijkheid bieden om door middel van extra trainingen hun talenten te kunnen ontwikkelen, van regionaal naar nationaal niveau, in volledige harmonie met onderwijs. Naast het deelnemen aan trainingen krijgen de talenten ook begeleiding in life-style ( voeding en sportpsychologie ) Deze workshops zijn ook voor de ouders. Daarnaast krijgen de talenten ook commerciële begeleiding. We brengen ze vroegtijdig in contact met supporters en sponsoren zodat zij ook in een later stadium daarop voorbereid zijn. Ook dienen zij hun sport te promoten aan kinderen die minder aan sport doen. Als ambassadeur houden ze “spreekbeurten “ en geven ze onder begeleiding van de trainers clinics op scholen.

In 2018 worden weer de nodige talenten gehuldigd op sportgala’s in diverse gemeenten voor hun prestaties in 2017.

Jaarlijkse bijdrage talentontwikkeling;

De kinderen die zich aangemeld hebben worden na 5 trainingen beoordeeld op hun ontwikkelbaarheid en ambitie. Vervolgens worden ze ingedeeld in niveaugroepen. Een enkeling valt gedurende het seizoen af omdat ze niet de juiste instelling, lees ambitie niveau hebben. De talenten betalen een jaarlijkse bijdrage van 125 euro. Voor deze bijdrage krijgen ze gedurende 40 weken 1 technische training per week en mogen ze deelnemen aan het volledige programma life-style, commerciële begeleiding en de begeleiding van het geven van clinics. Indien ze twee technische trainingen per week willen volgen betalen ze 50 euro extra.

Een onderdeel van de  commerciële begeleiding is het verzamelen van supporters. Ze mogen 5 supporters van 25 euro verzamelen om zo aan hun jaarlijkse bijdrage te komen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om zelf de 125 euro over te maken. We stimuleren ze echter om hun bijdrage middels supporters te verzamelen omdat dit een onderdeel is van hun “commerciële” begeleiding. Zij moeten dan namelijk zelf aan hun supporter uitleggen waarom ze willen dat ze supporter worden.

Promotie van sport

Naast talentontwikkeling hebben we ook het project Jongeren In Beweging. Binnen dit project geven we gedurende het gehele jaar clinics op 8 scholen in ontwikkelingswijken.

De kinderen van groep 6 t/m 8 krijgen eerst introductielessen van een sport binnen hun sportlessen en  daarna krijgen ze zes weken clinics in die sport. Na deze cyclus van zes weken volgt er meteen een andere sport. De talenten van Deltalent worden ingezet bij deze clinics als ambassadeur van hun sport.

Deelname aan de clinics is voor alle kinderen gratis. Op deze manier leggen we de drempel erg laag. Tijdens de laatste naschoolse trainingen in de cyclus worden tegelijkertijd de ouders en de dichtstbijzijnde sportverenigingen uitgenodigd. Daarbij wordt meteen het Jeugdsportfonds gepresenteerd, hetzij door een vertegenwoordiger van het Centrum Jeugd& Gezin op school , hetzij door een flyer die door Deltalent of de sportvereniging wordt meegegeven. Er wordt ook aan de verenigingen de gelegenheid geboden om zelf de clinics te verzorgen. Deltalent staat dan borg voor de kwaliteit van de clinics en trainingen en organiseert het traject.

De sporten van Deltalent in 2018

Hockey

In het jaar 2018 komen we gemiddeld uit op 120 talenten. We trainden op 5 locaties met 3 verschillende trainers. Aan de  trainingen in de Zomervakantie hebben 140 talenten deelgenomen. Ook talenten die nog niet de trainingen van Deltalent volgden konden hieraan deelnemen.

Bij de seizoen afsluiting hebben we een demonstratietraining gegeven aan ouders en supporters. Verder gaf Pleun van der Plas een presentatie voor de talenten en was er voor de ouders en supporters een wijnproeverij aangeboden door Bodega Iniesta.

Hoogtepunt was de reis naar Belarus waar we deelgenomen hebben aan het EuroAsia Hockey Festival

 Prestaties

Floris Wortelboer ( heren Oranje) Teun Beins. Jasper Tukkers en Bieke Wijnmalen ( Jong Oranje ) Zeb van t Kaar en Carlijn Tukkers ( Oranje U 16 ) Verder de nodige talenten in de districtsteams.

Verenigingen:  

De verenigingen waar we  trainingen verzorgen  krijgen extra ondersteuning. We hebben enkele gesprekken gehad met technisch kader om te helpen/adviseren bij het ontwikkelen van een jeugdplan of de individuele ontwikkeling van spelers.

Handbal

In het jaar 2018 komen we gemiddeld aan 52 talenten. We trainen op  3 locaties met 2 trainers. De clinic met Ricardo Clarijs is bijgewoond door 164  deelnemers van verschillende verenigingen. We kunnen stellen dat het een groot succes was.

Prestaties

4 talenten zijn mede dankzij de trainingen van Deltalent doorgestroomd naar RTC Handbal en1 talent naar de U17 in Papendal. De trainer van Deltalent is in 2017 benoemd als kwartiermaker voor RTC Zuid Handbal. In 2017 is het RTC ook daadwerkelijk gestart en is de kwartiermaker benoemd als trainer en  in 2018 is hij aangesteld als technisch manager RTC Zuid.

Verenigingen:  

In Breda is HV Breda United een aantal keren bij de clinics aanwezig geweest en heeft ook geassisteerd tijdens de clinics. .Na afloop van de clinics worden er flyers van United uitgedeeld aan de kinderen. Tijdens de clinics in Bergen op Zoom zijn er bestuurders vanuit HV Heerle aanwezig geweest. Bij de gemeente Waalwijk is een subsidieaanvraag ingediend en toegekend.

Schaatsen

In het jaar 2018 komen we gemiddeld aan 43 talenten. Naast de trainingen op de schaatsbaan is er veelvuldig gebruik gemaakt van het Deltalent krachthonk en van de wielerbaan voor de skeelertrainingen.

Prestaties

-Podiumplaatsen NK junioren allround, NK marathon, NK wielrennen

-Plaatsing en podiumplaatsen jeugd interland jun C, NED, DUI, NOO ( top 4 van NL)

-Plaatsing Vikingrace Heerenveen,  officieus EK junioren (top 2 van NL per leeftijdscategorie, los van de top 4 Friese rijders) Ned, Dui, Noo, Zwe, Fin, Fra, Pol

-Podiumplaatsen talentendag KNSB jun C

-6 rijders vanuit Deltalent/baanselectie naar RTC Zuid  (1 van de  6 RTC’s in NL, in 2016 opgericht sinds is er geen nationale selectie/ jong oranje meer is)

 

De taak van Deltalent is dat er weer nieuwe rijders vanuit Deltalent worden opgeleid binnen de RTC piramide en doorstromen naar de baanselectie Breda; voor seizoen 2018-2019 stromen er dan ook weer 6 rijders door.

Verenigingen:  

Verenigingen die actief meehelpen met clinics zijn de Striene, IJSCO, Ballangrud.

 

Vrouwenvoetbal

In het jaar 2018 komen we gemiddeld aan 36 talenten. We trainen op 3 locaties met 2 trainers.

 Er zijn bij verschillende clubs clinics gegeven aan talenten en coaches

Prestaties

MO13-1 Unitas ’30 Team (6 meiden trainen bij Deltalent)

-        Kampioen district kampioenschap in Limburg

-        Deelname NK in Alkmaar

-        Tot de winterstop in de meidencompetitie gespeeld.

-        Na de winterstop overgestapt naar jongenscompetitie

-        3de geëindigd in de jongens competitie (5de klasse) met 25 punten

 

MO17-2 Unitas ’30 (6 meiden trainen bij Deltalent)

-        3de in de competitie 1ste klasse. Volgend seizoen naar de hoofdklasse

-        Deelname aan internationaal Pinkstertoernooi in Arnhem

-        4 juni j.l meegedaan aan de NK in Sint. Michelgestel. 1ste geworden in hun categorie

Deltalent High School groep

Momenteel trainen er 11 meiden bij WDS ‘19

-        3 meiden trainen met de jongens groep bij Boeimeer

-        2 meiden zitten bij de KNVB selecties en spelen alle twee bij DIA in de jongenscompetitie

-        Deltalent High School team kampioen geworden tijdens het district toernooi Olympic Move 8:8

-        1 juni kampioen geworden tijdens schooltoernooi 7:7  bij JEKA

-        Vrijdag 8 juni naar de landelijke finale Olympic Move 8:8 in Papendal

-        4 speelsters zijn aangenomen bij de Brabantse Meisjes Academie voor seizoen 2018-2019 en gaan in de jongenscompetitie J013 spelen als M014-M.

-        5 nieuwe inschrijvingen voor het schooljaar 2018-2019 bij High School

Deltalent Baronie groep

-        MO13-1 Spelen 1ste klasse en 2de geworden in de competitie

-        Vooruitgang bij deze groep bij 1x per week trainen

-        Wellicht volgend seizoen meer meiden erbij van deze leeftijdscategorie

-        Maakt grote stappen en ouders zijn zeer tevreden

-        Baronie wil graag dat Deltalent blijft t.b.v. ontwikkeling meisjesvoetbal

Momenteel draait de MO13-1  van Baronie heel goed. Er wordt gedacht om een klasse hoger te gaan spelen voor meer weerstand of in de jongens competitie uitkomen

Verenigingen:

We merken dat de meeste voetbalverenigingen zich concentreren op het mannenvoetbal en dat het vrouwenvoetbal nog een ondergeschoven kindje is. Door het organiseren van coachesavonden proberen we hierin verandering aan te brengen..

 

Atletiek

Atletiek bestaat uit de onderdelen meerkamp, speerwerpen en kogel/discuswerpen. Samen hebben ze 34 talenten

Meerkamp/FAST

In het jaar 2018 hebben gemiddeld 11 talenten deelgenomen aan de meerkamptraining op 1 locatie. Zij hebben naast de meerkamptraining ook trainingen gevolgd in het Deltalent krachthonk.

Aan FAST trainingen geïntegreerd in Hockey hebben 48 kinderen deelgenomen. Daarnaast hebben ook de nodige schaatsers onder begeleiding van de trainster FAST trainingen gedaan bij het Krachthonk. In de zomermaanden hebben ook de talenten beachvolleybal deelgenomen aan de FAST trainingen.

Prestaties

De atleten die bij Deltalent trainen of trainden zijn zo goed als allemaal doorgestroomd naar wedstrijdgroepen binnen hun eigen vereniging, het RTC midden en west Brabant, het RTC Rotterdam en zelfs Papendal. Voorheen stroomden veel atleten, of als lid van Sprint of als gastlid van Sprint, door naar de meerkampgroep die ik tot begin dit jaar trainde bij Sprint. Dit is een van de redenen dat de atleten in de atletiek groepen ouder worden, bij Deltalent blijven en er daardoor een splitsing zal moeten komen in die groepen. Doorstroom dilemma is ook het niveau of trainingsopvatting van een aantal RTC trainers.

Ook de studenten van de Highschool hebben goede prestaties.

Vwb de Fast sporters kunnen we alleen zien dat ze een goede lichamelijke ontwikkeling doormaken maar we weten  niet hoe zich dat in hun eigen sport vertaald naar prestaties.

Verenigingen:

De verenigen in West-Brabant trekken helaas niet gezamenlijk op. Het is ook moeilijk om ze op 1 lijn te krijgen omdat ze bang zijn dat ze talenten bij elkaar weghalen. In oktober is er een clinic georganiseerd in Zeeland om talenten te werven. Tot op heden zijn er nog geen talenten aangemeld.

 

Kogel/discus

In het jaar 2018 hebben gemiddeld 15 talenten deelgenomen aan de trainingen op 1 locatie. Naast de technische trainingen hebben zij ook deelgenomen aan de krachttrainingen. Ook is er in november gestart met een kogel/discusgroep in Oudenbosch.

Trainingsstage in Mannheim gehad. Trainster heeft nationale trainingen gegeven met de bondscoach op Papendal (nov, dec en januari )

 

Prestaties

Florian Wijnen

Start leeftijd 13 jaar

C-spelen    zilver   JC discuswerpen

                    Brons  JC kogelstoten

Ned kamp. Zilver JB discuswerpen

Phill Polls

Start leeftijd 12 jaar

D-spelen   goud  JD discus

                              JD kogel

C-spelen   brons JC kogel

Alida van Daalen

Start leeftijd 11 jaar

D,C spelen goud kogel en discus (onverslagen)

Ned kamp  B goud kogel en discus

EJOF 2017: goud en zilver kogel en discus

EK u18 2018 Brons en zilver kogel en discus

Nina de Poorter

 

D spelen goud en zilver kogel en discus

NKJ zilver en goud discus

 

 

Verenigingen:

Er is overleg met verenigingen en er staan clinics in de planning.

 

Speerwerpen

In 2018 hebben gemiddeld 8 talenten deelgenomen aan de trainingen op 2 locaties. In de zomermaanden in Breda en in de wintermaanden in Hoogerheide in de zaal met werpnet.

Prestaties

De meeste talenten zijn pas begonnen met deze specialisatie maar maken flinke stappen en  vorderingen op nationaal niveau.

Jonkers Dimitri : Finalist NK elite 2018                                   65.64m 11e plaats

Juliaan De Leeuw :NK junA : goud 2017, zilver 2018           61.69m 2e plaats

Pols Chuck : deelname C spelen                                              PR 43.28m          19e plaats

Gelderblom Fenna : deelname C spelen                                 PR 30.08m

Elsa de Lange                                                                               PR 33.64m

 

Verenigingen:

De trainers van die verenigingen komen regelmatig naar de trainingen van Deltalent voor overleg over trainingsmethoden.

Volleybal

In 2018 hebben gemiddeld 10 talenten deelgenomen aan de trainingen op 3 locaties. In de periode van september tot mei in de zaal en in de zomermaanden op het zand. Tijdens de beachtrainingen hebben de  talenten ook deelgenomen aan de FAST trainingen. Door het kleine aantal deelnemers is in mei 2018 besloten om te stoppen met zaalvolleybal.

Verenigingen:

Met Breda Beach en de Zeeuwse verenigingen zijn goede contacten en is regelmatig overleg. Met de West-Brabantse verenigingen is er een overleg geweest en worden nu door Deltalent clinics gegeven op scholen. Uiteindelijk was het resultaat niet voldoende om als nog met nieuwe groepen zaalvolleybal te gaan starten

 

Rugby

In 2018 zijn we gestart met rugby op 2 locaties en 3 trainingen. Er trainen gemiddeld 42 talenten

  1. 1.      Missie van Rugby Deltalent

1.1         Rugbyers (van 11 – 18 jaar) de mogelijkheid bieden om door middel van extra trainingen hun talenten te kunnen ontwikkelen van lokaal, regionaal naar nationaal niveau, in volledige harmonie met onderwijs.

1.2         Rugbyers hun talenten laten ontwikkelen en vanuit hun topsporterrol als ambassadeurs laten optreden binnen de breedtesport, zodat daar ook een groei gaat ontstaan.

1.3         De mogelijkheid creëren om 2x per week te kunnen werken aan de ontwikkeling van talenten, onder leiding van deskundigen. We streven er daarbij naar dat de rugbyers op hun eigen school blijven. Zij hoeven dus niet naar een Topsport Talent school.

 

 

  1. 2.      Beschouwing

2.1         Gewenst instapniveau

2.1.1      De rugbyer doet vrijwillig mee maar niet vrijblijvend en toont ambitie en aanleg om in de rugbysport van regionaal naar nationaal niveau door te groeien.

2.1.2      De trainers van Deltalent zorgen voor een optimaal overleg met trainers van verenigingen en deelnemende rugbyers;

               a. rugbyers met de juiste ambitie en aanleg toegang te verlenen tot de programma’s

b. een optimaal resultaat uit de trainingen te behalen en mede hierdoor de rugbyer op een hoger niveau te brengen.

Ambities

               Doorstroom naar regionale programma’s

Rugby Deltalent verwacht dat 25 % van de deelnemers aan het Rugby Deltalent doorstroomt naar regionale selecties

               Doorstroom naar nationale programma’s

RN organiseert voor selecties U16, U17 en U18 programma’s. Rugby Deltalent verwacht dat 5 van de 40 deelnemers aan Rugby Deltalent doorstroomt naar bovengenoemde nationale selecties.

Kaderopleidingen:

Niet alleen de rugbyers krijgen de volle aandacht ook de ontwikkeling van het kader is een belangrijk onderdeel. Enkele malen per jaar organiseert Deltalent coaching avonden met verschillende thema’s. Coaches uit verschillende sporten komen dan samen om kennis te delen. Daarnaast zijn er voor de talenten en coaches workshops fysieke vorming (belasting & belastbaarheid)  life style, voeding,  mentale weerbaarheid en leiderschap.

Resultaten uit het verleden

Rugby Deltalent  is in 2018 toegevoegd aan Deltalent en nu bezig met haar 1e seizoen. Geen vergelijkingsmateriaal beschikbaar van eerdere jaren

 

Bestuur Deltalent, januari 2019